به گزارش خبرنگار مهر، بر اساس حدیث شیعه که از حماد بن عثمان از حسان بن علی از امام جعفر صادق(ع) نقل شدهاست؛ شب قدر تا قیامت باقی است و بنابر آموزههای اسلامی خوابیدن در شب قدر مذموم و شب زنده داری در آن سفارش و دعا و استغفار در این شب را وظیفه دانسته اند.
یک استاد حوزه و دانشگاه در خصوص منزلت و موهبت لیالی قدر گفت: بر اساس روایات، شب قدر اختصاص به دوران رسالت پیامبر اکرم(ص) ندارد و در زمان های گذشته نیز وجود داشته است؛ علامه مجلسی در بحارالانوار از امام جواد(ع) نقل کرده است: خداوند شب قدر را در آغاز آفرینش جهان آفرید و در آن اولین پیامبر و نخستین وصی را هستی بخشید.
حجت الاسلام علی شکری افزود: از طرف دیگر در حدیثی از پیامبر اکرم(ص) آمده است: خداوند به امت من شب قدر را بخشید و احدی از امت های پیشین از این موهبت برخوردار نبودند.
وی ادامه داد: جمع این دو روایت نشان میدهد که اصل شب قدر از قبل بوده است؛ ولی فضایل بسیار بالایی به طور ویژه، در آن شب برای امت اسلام قرار داده شده که در امت های پیشین سابقه نداشته و شب قدر حقیقت و واقعیتی است که در جهان هستی مقدر شده.
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان سمنان درخصوص اعمال خاصه شب بیست و سوم ماه رمضان، گفت: غسل، شب زنده دارى، صد رکعت نماز، زیارت امام حسین علیه السلام، خواندن سوره هاى عنکبوت، روم و دُخان، خواندن هزار بار سوره قدر و دعا براى امام زمان(عج) از مهمترین اعمال ویژه سومین شب قدر ماه مبارک رمضان است.
وی شب زنده داری را عملی پسندیده در این شب قدر خواند و افزود: به فرموده امام علی(ع)، پیامبر خدا در دهه آخر ماه رمضان، بستر خود را جمع مى کرد و کمرش را مى بست و شب بیست و سوم، خانواده خود را بیدار مى کرد و در آن شب، به صورت خفتگان، آب مى پاشید؛ در دعائم الإسلام نیز آمده است که فاطمه (س) نمى گذاشت که کسى از خانواده اش در شب بیست و سوم بخوابد و خواب آنان را با کم خوردن درمان مى کرد و از روز براى آن شب، آماده مى شد و مى فرمود: محروم، کسى است که از خیر آن بى بهره بماند.
شکری با بیان اینکه مستحب است در این شب قدر، صد رکعت نماز خوانده شود و در هر رکعت یک بار حمد و ده بار سوره اخلاص، افزود: به فرموده حضرت امام باقر(ع)، هر کس شب بیست و سوم ماه رمضان را زنده بدارد و در آن صد رکعت نماز بخواند، خداوند در زندگى او گشایش و کار دشمنان او را خود بر عهده مى گیرد و او را از غرق شدن، زیر آوار ماندن، سرقت، و از شرّ دنیا مصون مى دارد و وحشت نکیر و منکر را از او بر مى دارد؛ از همنشینان پیامبران و صدّیقان و شهیدان و صالحان قرار داده مى شود و آنان چه نیکو همنشینانى اند.
این کارشناس مذهبی با اشاره به عمل نکوهیده زیارت امام حسین(ع) در شب قدر اظهار داشت: حضرت جواد(ع) فرمودند که هر کس در شب بیست و سوم ماه رمضان، امام حسین(ع) را زیارت کند، همان شبى که امید است شب قدر باشد، روح هاى بیست و چهار هزار فرشته و پیامبر با او مصافحه مى کنند، که همگى از خداوند اذن مى گیرند که آن شب، حسین علیه السلام را زیارت کنند.
وی خواندن سوره هاى عنکبوت، روم و دُخان در این شب الهی را برگ برنده مومن بیان کرد و گفت: امام صادق(ع) نیز خطاب به ابو بصیر فرمودند: هر کس دو سوره عنکبوت و روم را در شب بیست و سوم ماه رمضان بخواند، به خدا قسم، او از اهل بهشت است و هرگز در این سخن استثنا نمى کنم و نمى ترسم که خداوند، در این سوگند گناهى بر من بنویسد؛ چون این دو سوره نزد خداوند، جایگاهى والا دارند؛ همچنین در الإقبال آمده است که از اعمال افزون در شب بیست و سوم، خواندن سوره دُخان در آن شب و در هر شب است.
عضو شورای فرهنگ عمومی استان سمنان، خواندن سوره منتسب به این شب یعنی قدر را ارزشمند دانست و افزود: اختصاص خواندن این سوره در این شب نیز با سندهاى چندى از امام صادق(ع) براى ما روایت شده است که فرموده اگر کسى در شب بیست و سوم ماه رمضان، هزار بار سوره " إنّا أنزلناه" بخواند، صبح خواهد کرد، در حالى که یقین او، با اعتراف به آنچه مخصوص ماست، استوار خواهد بود و این نیست مگر به سبب آنچه در خواب خود مى بیند.
شکری، دعا براى امام زمان(عج) را از مهمترین اعمال خاص شب قدر عنوان کرد و گفت: از مصباح المتهجّد به نقل از محمّد بن عیسى آمده است که پس از ستایش خداى متعال و درود بر نبی مکرم اسلامی حضرت محمّد صلى الله علیه و آله و سلم، بگو "خداوندا در این ساعت و در هر ساعت، براى ولىّ خود، سرپرست و نگهبان و پیشوا و یاور و راهنما و چشم باش، تا آن که او را در زمین خود، با اطاعت و رغبت مردم ساکن سازى و وى را در آن به مدّت طولانى بهره مند گردانى".
به راستی که ماه رمضان ماه خودسازی است و کمترین خودسازی به این است که انسان خود را برای خویشتن نشناسد و خدا را مالک خود بداند؛ التماس دعا.....
گزارشگر مهر: محسن صفا
نظر شما